Wat is een proctologisch onderzoek?
Bij een proctologisch onderzoek wordt de anus, het anaal kanaal en de endeldarm onderzocht. Bij een proctologisch onderzoek wordt meestal een anuscopie en/of rigiede rectoscopie uitgevoerd. Hierbij wordt een buis gebruikt die met een lichtbron verbonden is, om de binnenzijde van het laatste deel van de dikke darm (rectum en anaal kanaal) te onderzoeken.
Waarvoor wordt een proctologisch onderzoek aangevraagd?
Evaluatie van bepaalde symptomen om een diagnose te stellen zoals bij:
- bloedverlies
- pijn
- anale vochtverlies
- jeuk
- zwellingen aan de anus
- problemen met de stoelgang, onvolledige ontlasting
Doet een proctologisch onderzoek pijn?
Een standaard proctologisch nazicht wordt goed verdragen en kan uitgevoerd worden zonder verdoving.
Voorbereiding
Voor een standaard proctologisch nazicht via de raadpleging dient er geen voorbereiding te gebeuren.
Het is belangrijk om te weten of u bloedverdunners neemt. Bepaalde therapeutisch handelingen zoals het afbinden van aambeien kunnen namelijk niet veilig gebeuren wanneer u bloedverdunnende medicatie inneemt.
Verloop
Het proctologisch onderzoek gebeurt in zogenaamde genupectorale houding. Hierbij steunt u op ellebogen en knieën. Eerst zal de arts een inspectie uitvoeren van de anus. Nadien volgt er een onderzoek met de vinger.
Uiteindelijk zal er een anusscopie en/of rectoscopie gebeuren waarbij de arts voorzichtig een buisje inbrengt via de aars en het laatste stuk van de darm kan onderzoeken.
Na het onderzoek
Na een standaard proctologisch onderzoek is er geen last.
Is een proctologisch onderzoek veilig?
Risico's
Een standaard proctologisch nazicht is een zeer veilig onderzoek. Proctologische behandelingen houden een iets groter risico in, maar ook deze zijn erg beperkt. Mogelijke verwikkelingen na afbinden van aambeien zijn: bloeding, anale pijn. Uw arts zal u inlichten over de mogelijkheid van deze complicaties. Bij het optreden van koorts dient u haar meteen te contacteren. Om het bloedingsrisico te verminderen is het belangrijk dat u de arts op de hoogte brengt van de medicatie die u inneemt. Bloedverdunnende medicatie wordt daarom ook best vijf dagen voor een eventuele procedure gestopt.
Indien u meer details wenst, bespreek dit vooraf met uw arts.
Infectie
De anusscoop en rectoscoop zijn toestellen bedoeld voor meervoudig gebruik. Vóór elke nieuw gebruik worden ze grondig gereinigd en gedesinfecteerd volgens de recentste internationale wetenschappelijke normen en de bestaande wetgeving terzake. Hoewel infectie nooit volledig kan uitgesloten worden, is dit toch extreem zeldzaam (1/1 800 000). Indien u hierover meer details wenst, bespreek dit vooraf met uw arts.